Karel Fiala komentuje 100 DNŮ NOVÉHO VEDENÍ MĚSTA ZNOJMA

autor: | 18. 2. 2023 | Názory

Komentář našeho zakládajícího člena a bývalého zastupitele města Ing. Karla Fialy:

V každé normální demokratické společnosti by měl platit nepsaný úzus o 100denním půstu kritiky nově vzniklé vlády. Tato doba pominula, a tak nadchází období hodnocení a zamyšlení, kam naše město Znojmo spěje, spíše kam padá.

Opět se u voleb ukázala neuvěřitelná víra znojemských spoluobčanů v zázraky, které jim slibují populisté a nesystémová uskupení. V roce 2018 to byl slib pana Groise, že jedině on zajistí dostavbu obchvatu města. Nyní jsme slyšeli jednoduchý slib znojemských představitelů ANO, že „za Solařové bude líp“, a představitelů SPD, že „budou sloužit, ne loupit“. Ani jeden neví, jak to splní, což jim přirozeně nevadí. Hlavně, že voliči uvěří.

To mi připomíná pohádku o zemi Oz, kde katastrofu odvrátí hodní Mlaskalové za pomoci velkého čaroděje Oz. Bohužel tyto kouzelné bytosti nejsou k dispozici. A tak nová, prapodivně vzniklá koalice předstírá, že zná vizi k tomu, jak bude lépe.

Ze zveřejněného Programového prohlášení rady města pro období 2022–2026 se musím oprávněně domnívat, že nová honorace neví „kudy tudy“. Splácali sliby, jako když kočička s pejskem vaří dort, představujíce si, že zajistí nadprůměrnou kvalitu života. Zatím se jim podařilo v duchu nepotismu a klientelismu obsadit pašalíky se slušně plnými korýtky lidmi, kteří mají povětšinou (až na výjimky) minimální až žádné schopnosti dospět k vytouženým cílům.

Naopak se lze s vysokou pravděpodobností domnívat, že se město řítí do ekonomické pasti, jak to ukazuje schválený rozpočet na rok 2023. Pod heslem „utrať, co můžeš“ a „na budoucnost nehleď“. Pokud se pletu, tak doufám, že mi budou mé černé představy o budoucnosti vysvětleny na občasných veřejných diskusích s občany, a to za účasti neutrálního moderátora a na témata, jež budou definována občany. Zde se odvolávám na slib z preambule výše zmíněného programového prohlášení: „Radnice bude partnerem občanů a bude rozvíjet spolupráci se všemi, kteří chtějí společným úsilím udělat ze Znojma lepší místo pro život.“

Pro Znojmo